Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie

Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie
4.5 (90.91%) 11 votes

Olej z czarnuszki otrzymuje się z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion kminku. W smaku lekko gorzkawy, zaś zapach intensywnie korzenny przywodzący na myśl orientalne przyprawy. Uzyskuje barwę od miodowej po ciemnobrązową, zależnie od wybranego siewu. Czarnuszkę spożywa się przede wszystkim dla kwasów NNKT i fitosteroli, które uzupełniają poziom kwasów Omega kluczowych dla leczenia różnych przypadłości. Olej z czarnuszki właściwości i zastosowanie ma bardzo szerokie, dlatego sprawdza się w przekroju chorób od układu krążenia, miażdżycy, cukrzycy, przez otyłość, dolegliwości alergiczne i stany zapalne na pozytywnym wpływie na skórę kończąc. Kminek obniża poziom złego cholesterolu we krwi i zmniejsza jego wchłanianie dzięki dobroczynnemu działaniu wspomnianych fitosteroli.

Skład oleju z czarnuszki w proporcjach malejących to:

  • kwas linolowy  omega 6
  • kwas oleinowy  omega 9
  • kwas alfa-linolenowy  omega 3
  • witaminy A, B, C i E
  • sterole
  • biotyna
  • mikroelementy
  • kwas ikozenowy i ikozadienowy
  • tymochinon czyli naturalny środek przeciwzapalny, przeciwbólowy i rozkurczowy
  • substancje eteryczne: monoterpenole, goryczki i cyneol

Kiedy używać oleju z czarnuszki?

Zastosowanie oleju z czarnuszki nie ogranicza się do jednej dziedziny naszego życia. Zacznijmy od tego, że jego piękny zapach może być składnikiem terapii aromatycznych (jeśli preferujesz zapachy cięższe, korzenne), gdyż wycisza, przynosi ukojenie i pomaga zasnąć. Olej z czarnuszki dodawany do dań jak zupy, sosy i sałatki jest ciekawym wzbogaceniem smaku w orientalne nuty. Warto dodawać 1-2 łyżeczki oleju z czarnuszki do codziennie spożywanych potraw, aby wzbogacić dietę we wcześniej wspomniane wartości odżywcze i zapobiegać rozwojowi chorób jak cukrzyca czy miażdżyca. Pamiętaj, że jedyny zalecany sposób spożycia oleju to podanie go na zimno, aby nie utracić cennych właściwości. Ostatnie zastosowanie oleju z czarnuszki opiera się na jego zbawiennym wpływie na skórę. Płyn może być aplikowany bezpośrednio na skórę, aby łagodzić podrażnienia, zmniejszać świąd i przyspieszyć gojenie ranek i niedoskonałości. Nadaje skórze pięknego odcienia a zarazem chroni przed poparzeniem słonecznym. Olej z czarnuszki jest polecany wszystkim kobietom, ponieważ chroni głębokie warstwy skóry przed utratą wody i tym samym doskonale nawilża oraz zabezpiecza przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za proces starzenia. Jego działanie będzie w tym względzie zbliżone do mocy oleju lnianego zachwalanego w zwalczaniu pierwszych zmarszczek z przesuszenia. Podobno używały go sama Kleopatra i Nefretete, by nadać skórze pięknego blasku.


Olej z czarnuszki może być stosowany do pielęgnacji skóry i masażu w postaci czystej lub rozcieńczonej z innymi olejami. Nakłada się go bezpośrednio na skórę wykonując delikatny masaż (mocniejszy jeśli działanie ma być antycelulitowe). Możesz dodać go do maseczki na twarz, kremu, balsamu, szamponu i odżywki. Smaruj nim miejsca zmienione chorobowo lub takie, które przysparzają ci największych problemów kosmetycznych. Możesz z niego zrobić okłady, jeśli niespodziewanie wyskoczy ci niespodzianka na twarzy, bo olejek przyspieszy jej zejście. Odrobinę olejku nakładaj na skórki, by zmiękczyć je i łatwiej usunąć, a potem wypielęgnować paznokcie i dłonie. Dodany do kąpieli wprowadzi cię w dobry nastrój i zniweluje zmęczenie lepiej niż nie jeden chłodzący balsam na opuchliznę. Przechowuj go w chłodnym miejscu z dala od słońca, np. w lodówce. Wybieraj produkt tłoczony na zimno, pochodzący tylko z ekologicznych upraw, które nie miały styczności z chemią i zanieczyszczeniami. Możesz zdecydować się także na czarnuszkę w kapsułkach, które są łatwe w przyjmowaniu, a zachowują cenne właściwości oryginalnego oleju.

Właściwości oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki nazywany także złotem faraonów ma do zaoferowania znacznie więcej, a jego licznych właściwości nie jest w sposób wymienić w jednym artykule, choć oczywiście się o to postaramy. Zacznijmy od tego, że czarny kminek jest znany od tysiącleci, w pełni naturalnym i bezpiecznym (nie licząc indywidualnych alergii i kobiet w ciąży) środkiem w walce z różnymi dolegliwościami. Oleju czarnuszkowego nie zaleca się ponadto osobom o niskim ciśnieniu, by jeszcze dodatkowo go nie obniżać. Oczywiście najwięcej zainteresowania wzbudza jego działanie przeciwnowotworowe, a to dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Udowodniono, że olej z czarnuszki hamował rozwój choroby u zwierząt w przypadku raka tkanek miękkich (jak wątroba, jelito grube, piersi, a nawet płuca, krew) i skóry. Wszystko dzięki związkowi o nazwie tymochinon. Ponadto stosowanie oleju z kminku może uchronić osoby poddawane naświetlaniu przed szkodliwymi skutkami radioterapii. Pamiętajmy, że w starożytności metody naturalne były jedynym znanym sposobem leczenia. Dziś mamy do czynienia z przesytem rynku farmaceutycznego, który często nie radzi sobie z domowym leczeniem dolegliwości, proponując w zamian silne preparaty o powszechnie znanych skutkach ubocznych. Nie bójmy się korzystać z naturalnych środków jak kminek i nie wątpmy w jego działanie.

f-natuwit-olej-z-czarnuszki-egipskiej-250ml Olej z czarnuszki - właściwości i zastosowanie

Olej z czarnuszki egipskiej Natuwit
Kliknij i znajdź najniższe ceny!

Gdzie możemy użyć kminku jako zamiennika i naturalnego wspomagacza tradycyjnych terapii?

  • infekcje dróg oddechowych i zatok
  • opryszczka
  • odkażanie ran i wspomaganie ich gojenia
  • infekcja dróg moczowych
  • grzybicze zakażenie skóry, błon śluzowych (potwierdzone działanie na wrzody) i jelit
  • zakażenie Helicobacter pylori
  • zaburzenia trawienia, refluks
  • alergie pokarmowe i skórne, a także astma i katar sienny (szczególnie u dzieci)
  • trądzik (także ten o podłożu hormonalnym)
  • wypadanie włosów, łupież, stan zapalny skóry pod każdą postacią
  • obrzęki, utrata gęstości skóry, cellulit i rozstępy
Komentarze
Więcej w Uroda, Zdrowie
Olej lniany – na włosy, twarz i nie tylko

Zamknij