Właściwości i zastosowanie lecznicze lawendy

Lawenda to roślina o pięknym, fioletowym ukwieceniu, która zdobi nasz dom i ogród w sezonie letnim. Słodki zapach kwiatów unoszący się w powietrzu przywodzi na myśl francuskie pola i sielski klimat wsi. Trzymanie lawendy w domu nie jest podyktowane tylko względami estetycznymi, bo praktycznym zadaniem lawendy jest m.in. odstraszanie moli lęgnących się w ubraniach. Lawenda preferuje suche i słoneczne miejsca, dlatego bez przeszkód znajdziemy ją od kontynentu Europy po Stany Zjednoczone.

Lawenda od dawna była uznawana za jedno z najwspanialszych ziół porastających ziemię. Ulotne olejki eteryczne wydobywające się z kwiatów nawet po ich przetworzeniu posiadają właściwości relaksujące ciało i umysł. Dlatego olejek lawendowy od zarania dziejów używana była w leczeniu nerwic, spadku odporności na skutek stresu, pobudzenia nerwowego a także spadków nastoju, migrenowych bólów głowy i bezsenności. Lawenda pomaga ukoić emocje, podnieść na duchu i zyskać harmonię ducha. Jeśli ty lub twoi bliscy cierpią na wyczerpanie nerwowe i zmęczenie koniecznie weź sobie do serca właściwości lawendy. Otaczaj się nią w domu, podczas zabiegów relaksujących i kosmetycznych. Zregeneruj zmysły i ciało lawendą, bo nic tak nie uspokaja i wprawia w dobry nastrój jak ona.

Lawenda lekarska

Lawenda lekarska pita na gorąco w postaci herbatki ziołowej działa pomocnie na układ trawienny, powoduje pocenie się i obniża gorączkę. Jak większość ziół posiada delikatne działanie moczopędne i oczyszczające organizm z toksyn. Z powodzeniem można sadzić ją w polskich warunkach klimatycznych, bo lawenda lekarska w odpowiedniej odmianie potrafi być odporna na mróz. Jednakże rozkwita i pachnie najintensywniej w miesiącach od czerwca do września. Lawendę można sadzić za naprawdę niewielkie pieniądze i cieszyć się nią przez większą część roku. Pomimo, że lawenda jest rośliną powszechnie spotykaną i popularną, to jej ceny są raczej wysokie. Z tego powodu opłaca się hodować ją do własnych celów i przygotowywać z niej napary i wywary, które będą pomocne w różnych schorzeniach: Bulach brzucha, wzdęciach, nudnościach, niestrawności, spadkach apetytu. Ponadto lawenda posiada właściwości przeciwbakteryjne, które warto wykorzystać w leczeniu bakterii w chociażby zapaleniu płuc. Z lawendy produkuje się maści i olejki, które warto wykorzystać podczas przeziębienia, grypy, zapalenia krtani i migdałków. Można nią nacierać ciało i wdychać w inhalacjach. Lawendowy zapach łagodzi niedomagania psychiczne i wynikające z nich skurcze mięśni gładkich, kolki, bóle głowy i nerwice żołądka. Lawenda lekarska jest również stosowana na astmę, w której nerwowość jest jedną z głównych przyczyn jej wywoływania. Lawenda jako środek dezynfekujący sprawdzi się także w stosowaniu na rany, skaleczenia i wrzody skóry. Olejek lawendowy pomaga także pozbyć się blizn i zapobiegać im w trakcie gojenia naskórka. Będzie pomocny w egzemie, trądziku i owrzodzeń żył.

f-etja-olejek-lawendowy-10-ml
Olejek lawendowy
Kliknij i znajdź najniższe ceny!

Olejek lawendowy na skórę

Kosmetyki z lawendą nie tylko pięknie, intensywnie pachną utrzymując się godzinami na naszej skórze, ale także leczą podrażnienia, wspomagają gojenie się ran, dezynfekują. To dlatego, że lawenda lekarska zawiera kilkadziesiąt substancji aktywnych w tym flawonoidy, taniny i kumaryny, a do tego aż 3% olejków lotnych ? stąd intensywna woń rośliny wykorzystywana chętnie do produkcji perfum. Lawenda lekarska może być stosowana na skórę oparzoną i owrzodzoną. Olejek lawendowy rozprowadzony na skórze po ukąszeniu owadów znosi ból i zmniejsza stan zapalny. Jest także aktywny wobec świerzbu i wszy. Olejek lawendowy w kąpieli pomaga pozbyć się napięcia mięśni i wspaniale koi do snu. Lawenda drażni nieco skórę, rozszerzając naczynia włosowate, ale przy tym działa przeciwbólowo. Krem do twarzy z lawendą likwiduje drobne niedoskonałości i działa przeciwzmarszczkowo. Inną opcją jest stosowanie olejku kosmetycznego z lawendą bogatego w witaminy E C i F Macrovita. Związki nadające olejkowi lawendowemu charakterystyczny zapach (cyneol, geraniol, limonen, sabinen) wspomagają bliznowacenie i leczenie różnego rodzaju zmian skórnych. Także duża zawartość tanin ? związków o właściwościach ściągających i wysuszających ? wspomaga leczenie uszkodzeń skóry, takich jak: oparzenia, otarcia czy rany kłute. Natomiast napary z lawendy wspomagają wchłanianie krwiaków i siniaków. Kwiaty lawendy hamują rozwój flory bakteryjnej, zmniejszają dolegliwości bólowe, co jest szczególnie pomocne przy dolegliwościach mięśni i stawów. Masaż lub kąpiel z olejkiem olejku lawendowego przynosi ulgę w reumatoidalnym zapaleniu stawów, rwie kulszowej, obrzękach kończyn dolnych. Chwilowe rozgrzanie skóry szybko mija pozostawiając uczucie rozluźnienia. Olejek można wcierać w szyję i kręgosłup, które bolą od długiego przesiadywania w jednej pozycji. Lawendę łączy się z różnymi innymi olejkami, np. olejem rozmarynowym ? olejek Naturalis do masażu.

Lawenda to także popularna we Francji i rejonach Morza Śródziemnego roślina jadalna. Suszona lawenda wzbogaci smak potraw mięsnych i warzyw, sosów, sałatek, miodów i win. Lawenda dobrze komponuje się z cząbrem, bazylią i koprem.

Właściwości i zastosowanie lecznicze lawendy
Oceń artykuł!
Może ci się spodobać również

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.