Właściwości oleju z pestek winogron

Oleje roślinne cieszą się ogromną popularnością nie tylko w kuchni. Zaczęto wykorzystywać je w kosmetyce i pielęgnacji ciała, włosów oraz twarzy. Dobroczynne właściwości oleju z pestek winogron sprawiają, że jest on niezwykle uniwersalnym remedium na wiele dolegliwości. Bogaty w witaminy i składniki mineralne jest nam niezbędny do prawidłowej pracy umysłu i ciała.

Najlepszy z tłuszczy

Pnącze winogronowe jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Dożywa 100 lat i w ciągu tego czasu wydaje setki kilogramów owoców zbitych w czerwone lub zielone grona. Olej z pestek winogron tłoczono już od czasów starożytności i wykorzystywano do celów spożywczych. Pewnie wielu zadowoli wiadomość, że olej z pestek winogron jest wyrobem całkowicie naturalnym i ekologicznym, niemodyfikowanym genetycznie. Do produkcji używa się pestek pozostałych po wyciśnięciu z owoców soku, np. na wino.

Olej z pierwszego tłoczenia nie tylko dostarcza potrzebnej do życia energii w postaci jednonienasyconych tłuszczy, ale jest źródłem substancji wspierających pracę organizmu, tj. kwas linolowy, witaminy A, D, E, K rozpuszczalne w tłuszczach. Zdecydowanie nie powinniśmy się obawiać tłuszczy roślinnych jak olej z pestek winogronowych, ponieważ odgrywa on ważną rolę w utrzymaniu tzw. dobrego cholesterolu HDL.

Profilaktyka miażdżycy

Taki tłuszcz nie powoduje rosnącego zagrożenia zwężenia naczyń krwionośnych, miażdżycą i zawałem w przeciwieństwie do cholesterolu pochodzącego z mięsa. W rzeczywistości pozostaje on wobec niego neutralny, a więc olej z pestek winogron możemy spożywać bez obaw. Z drugiej strony wspomniany wcześniej kwas linolowy prowadzi do obniżenia poziomu złego cholesterolu. On także musi być dostarczany z pożywieniem, bo nie jest produkowany przez organizm. Wychwytuje tłuszcze nasycone z krwi i transportuje w odpowiednie do tego miejsce, tym samym chroniąc żyły przed powstawaniem zatorów. Bogate w kwas linolowy są także olej rzepakowy, lniany i soja, ale olej z pestek winogron spośród wszystkich znanych tłuszczów zawiera najwięcej kwasu linolowego.

Cudowny kosmetyk

Olej z pestek winogron niemal całkowicie pozbawiony zapachu może stanowić neutralną bazę pod różne kosmetyki. Zawarta w nim witamina E świetnie nawilża, rewitalizuje i wygładza skórę oraz włosy. Jest jednym z najsilniejszych znanych ludzkości antyoksydantów. Olej z pestek winogron zabezpiecza przed ucieczką wody z naskórka, odmładza i zmniejsza widoczność zmarszczek. Może być stosowany prewencyjnie na miejsca zagrożone rozstępami. Olejku możesz używać na mokrą skórę po wyjściu z wody, by jeszcze lepiej nawilżyć ciało. Witaminy i minerały działają odżywczo i regenerująco. Proantocyjanidy są niezwykle skuteczne w zwalczaniu wolnych rodników. Olej z pestek winogron jest lekki, nie klejący i delikatny dla każdej skóry, dlatego z powodzeniem możesz go używać jako bazy pod makijaż. Olej z pestek winogron odnajdzie kolejne zastosowanie w masażu relaksującego w połączeniu z olejkami eterycznymi.

f-oleofarm-olej-z-pestek-winogron-500ml Właściwości oleju z pestek winogron

Ekologiczny olej z pestek winogron
Kliknij i znajdź najniższe ceny!

Zastosowanie w kuchni

Olej z pestek winogron jest tak delikatny w smaku, że nie nadaje się do doprawiania potraw. W tym jednak jego zaleta, że może stanowić neutralną bazę pod wszystkie dania o wyrazistym smaku, a także delikatnych warzyw. Nadaje się do spożywania na zimno oraz gorąco dzięki swoim kilku parametrom, a mianowicie właściwości oleju z pestek winogron pozwalają na jego smażenie, ponieważ olej rafinowany ma wysoki punkt dymienia. A zważając na fakt, że składa się w zdecydowanej większości z kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, nie ulga tak negatywnym przemianom pod wpływem wysokiej temperatury jak chociażby olej z oliwek. Zapamiętaj, że oleje używane do smażenia nie mogą być tłoczone na zimno, dlatego olej z pestek winogron wysokiej jakości przeznacz do stosowania kosmetycznego.

Właściwości oleju z pestek winogron są bardzo zróżnicowane, dlatego ten produkt cechuje tak duża uniwersalność. Ciesz się jego doskonałymi walorami kulinarnymi i pielęgnującymi na co dzień a zyskasz zdrowie i urodę na długi czas.

Właściwości oleju z pestek winogron
5 (100%) 25 votes
Może ci się spodobać również
1 komentarz
  1. Tori mówi

    Różnie o tym oleju piszą.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.