Poznaj niesamowite właściwości olejku jojoba, o których nie wiedziałaś!

Poznaj niesamowite właściwości olejku jojoba, o których nie wiedziałaś!
1.8 (35.56%) 234 votes

Olej jojoba (Simmondsia chinensis) kojarzy się z innymi, dobrze znanymi nam olejkami do pielęgnacji ciała, włosów i twarzy, ale zdziwiłby się każdy na wieść, że więcej ma wspólnego z woskiem niż oleistą substancją. Nie chodzi tu tylko o jego konsystencję a cenne właściwości, bo ciekły wosk jak powinno się określać olejek jojoba, posiada nieco inne zadania. Może dlatego olejek jojoba jest tak popularnym dodatkiem kosmetyków pielęgnacyjnych. Składa się z estrów woskowych, posiada zbitą formułę, która łatwo się psuje i jełczeje. Mimo to olejek jojoba jest określany jako królowa wśród pozostałych substancji tego typu. Jest luksusowy i niezwykle odżywczy, dlatego znajduje zastosowanie w naprawdę wielu dziedzinach kosmetyki. To prawdziwa uczta dla skóry, jeśli zależy nam nie tylko na delikatnej poświacie, ale działaniu jakie ma spełniać na naszej skórze.

Właściwości oleju jojoba

Olejek jojoba wygląda dość niepozornie, bez zapachu, o lekko złotym kolorze, lekkiej jak na płynny wosk konsystencji. Gdy aplikujemy go na skórę nie czujemy ciężkości, ale coś, co powleka skórę pozostawiając na niej błyszczący film. Po chwili olejek wchłania się, pozostawiając naszą skórę mieniącą jak po użyciu bazy, dobrze nawilżoną, niezwykle miękką i naprężoną. Olejek szybko przenika do skóry, dobrze nawilża i zamyka pory, więc porównanie go do bazy jest bardziej niż trafne. Film jaki pozostawia na skórze zamyka drogę dla ujścia wody, dlatego jego działanie pielęgnujące jest przedłużone. Skoro olejek, to myślimy że nadaje się tylko do skóry suchej, która świetnie odżywi i skoryguje, ale to nie do końca prawda. Owszem, nadaje się świetnie do skóry przesuszonej, ale także posiadaczki cery tłustej znajdą w nim ukojenie dla wyprysków (które łagodzi), blizn (które wypełnia) i tłustej warstwy (reguluje wydzielanie sebum). Struktura oleju jojoba przypomina sebum wytwarzane przez naszą skórę, dlatego jest tak szybko wchłaniany, a skóra otrzymując porcję natłuszczenia sama zaczyna zmniejszać produkcję substancji. Warstwa, którą pozostawia na skórze w żadnym wypadku się nie lepi.


Olejek jojoba to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów na rynku, o działaniu tak silnym, że często zauważymy go w produktach do cery dojrzałej. Czystego olejku jojoba nie powinny się bać już młode kobiety i z powodzeniem mogą go stosować po 20 roku życia jako sposób zapobiegania pierwszym zmarszczkom. Makijaż wykonany na olejku jojoba naprawdę dobrze się trzyma i wygląda świeżo dzięki funkcji korygującej. Wystarczy użyć kilku kropel (2-3) i rozprowadzić na twarz oraz szyję. Olejek jojoba jest tak dogłębnie nawilżający, że dobrze go używać na miejsca spierzchnięte, popękane i zaczerwienione: pięty, dłonie, łokcie i kolana oraz takie zdradzające pierwsze oznaki starzenia – okolice oczu, dekolt. Wysokiej jakości olejek jojoba do twarzy sprawdzi się na wielu typach skóry młodej i dojrzałej.

Nadaje się także na skórę z problemem łuszczycy i nasilonego trądziku, bo zawiera wiele substancji kojących i przeciwzapalnych. Olej jojoba zawiera witaminy C, E i B kompleks. Posiada również minerały: krzem, chrom, miedź i cynk, siarkę, kobalt i śladowe ilości cyny.

Ma bardzo duży procent jodu, prawie 81,7%. Stężenie jodu daje mu wielką moc uzdrawiania. Jojoba jest dobrze tolerowany przez osoby z problemami skórnymi. Posiada zdolność do zminimalizowania drobnych linii i zmarszczek, poprawiając jędrność skóry przy jednoczesnym wsparciu odmładzania. Świetnie sprawdzi się w zapobieganiu rozstępom, ponieważ zmiękcza i uelastycznia skórę.

Ze względu na głęboko nawilżających właściwościach olejku jojoba, preparat może być wmasowany na włosy i skórę głowy, gdzie zapobiega suchości i łupieżowi. Olejek jojoba na włosy świetnie odżywia i regeneruje nawet suche i zniszczone pasma. Może on być również stosowany na suche włosy. Olejek jest składnikiem wielu szamponów, masek i odżywek, ale równie dobrze możemy dodawać go same w ilości, która najbardziej nam odpowiada. Olejek otacza łuski włosa chroniąc je przed uszkodzeniami termicznymi. Włosy cienkie oraz średnio- i wysokoporowate będą po jego użyciu lepiej się układać i mniej elektryzować. Regularnie stosowany przywraca pasmom nawilżenie i elastyczność. U małych dzieci olejek jojoba sprawdzi się w leczeniu ciemieniuchy, bo nie tylko koi i leczy, ale także odżywia skórę. Naskórek niemowlaka szybko się zagoi, a włosy będą po nim rosły zdrowsze i gęstsze.

f-nivea-krem-nivea-soft-200-ml Poznaj niesamowite właściwości olejku jojoba, o których nie wiedziałaś!

Intensywnie nawilżający krem Nivea Soft
Kliknij i znajdź najniższe ceny!

Co znajdziemy w olejku jojoba?

Typowy skład chemiczny zawiera olej jojoba palmitynowy, palmitoleinowy, stearynowy, oleinowy, linolowy, linolenowy i arachidowy, eikozenowy, behenowy i erukowy, kwasy tłuszczowe i lignocerynowy. Zawiera kwas mirystynowy, który ma właściwości przeciwzapalne, pomocne w reumatyzmie i zapaleniu stawów. Indianie wykorzystywali właściwości olejku jojoba jako lek na rany i skaleczenia, siniaki, a także poparzenia słoneczne. Dziś olejek jojoba jest popularnym składnikiem balsamów do ciała, które regenerują skórę z problemami, nawilżają i działają odprężająco.

Komentarze
Więcej w Uroda
Olejek pomarańczowy – właściwości i działanie

Zamknij