Olejki do twarzy – zobacz, które są najlepsze

Coraz więcej osób dostrzega, jak zbawienny wpływ na naszą skórę mają naturalne składniki. Kosmetyki domowej roboty cieszą się coraz większym powodzeniem, szczególnie, że nie są pracochłonne i do tego są tanie.

Warto stosować olejki

Warto robić m.in. olejki do mycia twarzy chociażby ze zwykłego oleju który masz w kuchni! Wystarczy 100 ml oleju zmieszać z kilkoma kroplami wybranego olejku eterycznego, dodać do tego 1-2 łyżeczki emulgatora SLP (dzięki niemu składniki się połączą, nie będą się rozwarstwiać).  Zamiast zwykłego oleju można dać np.  olej z pestek winogron, który dodatkowo odżywi skórę.

Olej arganowy

Najczęściej stosowanym olejem do twarzy jest olej arganowy. Przeznaczony jest głównie do twarzy suchej i dojrzałej. Oczywiście osoby mające cerę tłustą i mieszaną także mogą po niego sięgać, ale może być on dla takiej skóry po prostu zbyt ciężki. Olej arganowy jest doceniany przede wszystkim za swoje antyoksydacyjne, regenerujące, przeciwzapalne i odżywcze właściwości. Dodatkowo działa także przeciwstarzeniowo. Idealny dla osób chcących opóźnić pojawienie się zmarszczek (dlatego jest tak kochany przez kobiety). To nie koniec – chroni także przed promieniowaniem UV, mrozem oraz wiatrem. Zawiera witaminę E, kwasy omega-3 i kwasy omega-6.

Olej z wiesiołka

Osoby mające cerę wrażliwą, suchą bądź tłustą powinny sięgnąć po olej z wiesiołka. Olej ten doskonale nawilża i natłuszcza naszą cerę. Jako że ten specyfik działa też przeciwzapalnie polecany jest również alergikom. Dodatkowo łagodzi stany zapalne i zaczerwienienia. Zawiera dużo witaminy E i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą go używać osoby zmagające się z łuszczycą, atopowym zapaleniem skóry czy łupieżem. Pomaga też zwalczyć problem wypadających włosów i kruchych paznokci.

Olej jojoba

W wielu kosmetykach znajdziemy  w składzie olej jojoba – i słusznie, ma on bowiem niezwykłe właściwości.  Warto wiedzieć, że olej jojoba, to tak naprawdę płynny wosk, który jest wynikiem tłoczenia nasion jojoba. Specyfik ten jest odporny na wysokie temperatury i co ciekawe… nie psuje się. Nie ma więc tak naprawdę daty przydatności (na etykiecie na pewno taką znajdziemy, gdyż takie są wymogi).  W oleju znajdziemy kwasy tłuszczowe, witaminy A, E oraz F, skwalen, palimitynian, fitosterole oraz nienasycone i nasycone alkohole.

Olej jojoba często porównuje się do wielorybiego tranu, jednak różni je przede wszystkim zapach (ten drugi ma raczej przykry zapach).

Olej z pestek malin

Nieco mniej popularnym, a świetnym dla naszej skóry jest olej z pestek malin. Ma on doskonałe właściwości przeciwstarzeniowe i antyoksydacyjne. Jest też naturalnym filtrem przeciwsłonecznym (ma SPF około 50+). Olej jest zalecany dla wszystkich chcących spowolnić starzenie się skóry. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E. W jego składzie znajdziemy również poprawiające kolor naszej skóry karotenoidy. Zaletą oleju jest niewątpliwie jego konsystencja, która jest lekka i przyjemna – dzięki temu preparat łatwo nakłada się na skórę.

Olej tamanu

Jeśli zmagasz się z problemami skórnymi, na twojej twarzy wciąż pojawiają się różnego rodzaju stany zapalne w postaci wyprysków czy krostek – niewątpliwie powinieneś sięgnąć po olej tamanu. Ma on wyjątkowe właściwości antywirusowe, przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Doskonale regeneruje skórę i pomaga w gojeniu się powstałych ranek. Zmniejsza podrażnienia skóry, które powstały np. na skutek ukąszenia owadów. Łagodzi też zaczerwienienia. Co ciekawe pozwala również zmniejszyć potrądzikowe blizny i rozstępy. Jedynym minusem jest zapach, który przypomina popularną maggi. Olej powinien być stosowany raczej punktowo niż na większe powierzchnie skóry.

Olej z róży

Ten typ oleju przeznaczony jest dla osób mających dojrzałą cerę. Olej ten dodaje cerze świeżości oraz blasku. Oprócz tego poprawia koloryt skóry. Zawiera również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę A oraz karotenoidy. Witamina A sprawia, że niewielkie zmarszczki stają się mało widoczne. Badania dowodzą, iż regularne stosowanie oleju z pestek róży znacznie łagodzi różnego rodzaju zmiany naczynkowe.

Olej kokosowy

Olej kokosowy uznawany jest za króla olejów. Prawdopodobnie powodem tego jest jego wszechstronność. Można z niego korzystać w kosmetyce oraz w kuchni. Ma rewelacyjne właściwości pielęgnacyjne i zdrowotne. Aktualnie olej kokosowy uważany jest również za najzdrowszy. Dzieje się tak, bowiem zawiera on trójglicerydy średniołańcuchowe, które jeśli spożywa się w niewielkich ilościach są bardzo korzystne dla zdrowia.

Dzięki kwasom tłuszczowym olej doskonale odżywia i wygładza skórę. Zaleca się więc, by sięgały po niego m.in. osoby z cerą odwodnioną oraz suchą. Olej kokosowy działa też antybakteryjnie i doskonale zwalcza trądzik. Olej jest też znany z tego, że zwalcza rozstępy. Mogą go stosować także małe dzieci i kobiety w ciąży.

 

Może ci się spodobać również

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.