Olejek rycynowy w codziennej pielęgnacji twarzy

Olej lniany powstaje z lnu, logiczne. Olej arganowy powstaje z arganii żelaznej, zrozumiałem. Olejek rycynowy nie pochodzi z rycyny jak mogło by się wydawać. Ciekawostką jest, że olejek rycynowy nie zawiera ani grama rycyny w swoim składzie. Można się zastanawiać skąd pochodzi ta nazwa.

 Olejek rycynowy wytwarzany jest z nasion rącznika pospolitego. Wyciska się go na zimno, następnie gotuje wraz z wodą. Proces ten pozwala na pozbycie się właśnie wspomnianej rycyny. Sama rycyna to toksyczna substancja, która może doprowadzić nawet do śmierci. Powszechnie dostępny olejek rycynowy, który można kupić w każdej aptece jest całkowicie nieszkodliwy na ludzi. Zwykle jest pakowany w ciemne, małe, szklane buteleczki. Jego struktura jest bardzo gęsta, a barwa jest jasnożółta bądź bezbarwna. Cena olejku nie jest wygórowana bo za 30 gramów tej mikstury zapłaci się niecałe dwa złote.

Na co można stosować olejek rycynowy?

 Jeżeli zaopatrzymy się w olejek rycynowy to można dostrzec na etykiecie, że w medycynie jego główne zastosowanie to środek przeczyszczający. Starsze osoby prawie zawsze posiadały go w swoim domu. Domowa apteczka zawsze miała dla niego małe miejsce. Nie zawsze stosowały go zgodnie z zaleceniem lekarzy bo dobrze wiedziały, że oprócz tego jest rewelacyjnym rozwiązaniem by zadbać o urodę.

 Używanie bogatego w składniki odżywcze oleju naturalnego jest sprawdzonym oraz przetestowanym sposobem przy pielęgnacji zdrowej cery, włosów czy paznokci. Zapobiega wielu różnym problemom skórnym. Producent produktów do pielęgnacji starają się nakłonić ludzi do kupowania drogich kosmetyków, jednakże naturalny olejek rycynowy, który posiada nieziemskie właściwości zdrowotne oraz pielęgnacyjne może być lepszym wyborem i o wiele tańszym. Wystarczy regularna kuracja olejkiem rycynowym by nadać naturalny wygląd. Skóra staje się miękka, elastyczna i promienna. Olejek rycynowy to jeden z lepszych pomysłów z zakresu kosmetyki naturalnej.

 Olejek rycynowy to bardzo popularny preparat, który coraz więcej kobiet wykorzystuje właśnie w pielęgnacji skóry. Większe grupy kobiet i nie tylko stosują olej rycynowy w pielęgnacji rzęs, brwi, paznokci oraz włosów i we wszystkich przypadkach sprawuje się doskonale.

Olejek rycynowy na twarz

 Większość kosmetyków stosowanych do pielęgnacji skóry przynoszą korzyści, tylko gdy są używane ale przynoszą krótkoterminowe rezultaty. Gdy zacznie się używać olejek rycynowy w swojej codziennej pielęgnacji to można zauważyć, że efekty utrzymują o wiele dłużej. Nie jest to jednorazowa kuracja, której efekty są widoczne przez 1 dzień. Jeżeli zacznie się stosować olej rycynowy regularnie będziemy mogli cieszyć się wspaniałymi efektami na bardzo długo. Zachowanie młodej, naturalnej skóry, piękne i niełamiące się włosy, zdrowo wyglądające paznokcie. To są właśnie efekty stosowania olejku. Nic trudnego, a można zyskać tak wiele, wcale nie dużym kosztem.

Dobroczynne właściwości stosowania olejku rycynowego dla skóry

 Olejek rycynowy posiada wspaniałe działania antybakteryjne. Hamuje wzrost bakterii i grzybów. Uważa się, że posiada doskonały potencjał antywirusowy. Jest silnym przeciwutleniaczem oraz posiada wiele związków, które pomagają zwalczać oznaki przebarwień skórnych. Dlatego też regularne stosowanie olejku rycynowego na twarz przynosi cerze wiele korzyści pielęgnacyjnych oraz zdrowotnych.

Bez zastanowienia warto regularnie stosować olejek rycynowy na twarz, ponieważ w codziennej pielęgnacji skóry jest on jednym z lepszych naturalnych środków do dbania o w  swój naturalny wygląd.  Jego szerokie zastosowanie to między innymi:

  • Oczyszczanie,
  • Odżywianie,
  • Nawilżanie,
  • Oczyszczanie z toksyn,
  • Zmiękczenia skóry,
  • Kuracja uszkodzeń oraz infekcji skórnych,
  • Niwelowanie podrażnień

Nikogo to dziwie biorąc pod uwagę te wszystkie korzyści, wiele kobiet wybiera ten wyjątkowy naturalny produkt dla pielęgnacji swojej skóry oraz dzięki niemu uzyskuje doskonałe efekty. Olejek rycynowy ma bowiem co najmniej kilka istotnych zastosowań.

Olejek rycynowy przy pielęgnacji twarzy, a codzienne zabiegi kosmetyczne

 Ważnym elementem jest stosowanie 100% olejku rycynowego do nawilżania twarzy. Najlepszej jakości olejek rycynowy jest otrzymywany w drodze tłoczenia na zimno nasion rącznika pospolitego. Olejek rycynowy do pielęgnacji skóry dojrzałem, a także ma właściwości tonizujące. Taki olej to olejek najwyższej jakości, a proces tłoczenia na zimno zapewnia zachowanie wszystkich najważniejszych właściwości oraz minerałów. Właśnie dlatego gwarantuje maksymalne korzyści zdrowotne oraz pielęgnacyjne.

 Jeżeli etykieta na buteleczce olejku nie zawiera informacji, że był tłoczony na zimno, to lepiej poświęcić troszkę czasu i poszukać alternatywnego produktu. Trzeba pamiętać w procesie pielęgnacji twarzy nie można oszczędzać na produktach. Warto wydać parę złotych wiece i mieć pewność skuteczności kuracji. Lepsza jakość przełoży się na długoterminowe rezultaty, które przyniosą widoczne efekty.

Stosowanie olejku rycynowego przy problemach skórnych

 Jest wiele powodów dlaczego powinno stosować się olejek rycynowy przy infekcjach skórnych. Jest właściwości znakomicie sprawdzają się przy stanach zapalnych. Stosowanie olejku na twarz kuruje podrażnioną skórę oraz ją uspokaja. Jego antybakteryjne działania pomagają zwalczyć wszystkie patogeny. Wszystko to wpływa na szybszą regeneracje i proces gojenia skóry jest o wiele krótszy.

Stosowanie olejku rycynowego przy uszkodzeniach skóry, takich jak rany, otarcia to idealne rozwiązanie, ponieważ olej skleja uszkodzoną skórę, przyśpiesza gojenie i przede wszystkim zapobiega infekcjom.

W przypadku pojawienia się którejkolwiek z dolegliwości, powinno się z pewnością rozważyć kuracje olejkiem rycynowym. Olej rycynowy jest idealnym środkiem na następujące problemy ze skórą:

Korzyści płynące stosowania olejku rycynowego są dobrze znane i przede wszystkim udokumentowane, Regularna kuracja skóry z jego użyciem pozwala odpowiednio nawilżyć i odżywić kondycję skóry. Stosowanie olejku rycynowego na cerę twarzy umożliwia głębokie wynikanie w strukturę skóry, czyniąc ją aksamitną, miękką i gładką.

Olejek rycynowy w codziennej pielęgnacji twarzy
4.9 (97.5%) 8 votes
Może ci się spodobać również