Olejek rycynowy na rzęsy: właściwości, działanie, stosowanie

Olejek rycynowy zaliczany jest od dawna do grona najpopularniejszych olejków, dlatego też znalazł on zastosowanie nie tylko w kosmetyce, ale również w medycynie naturalnej. Wykorzystuje się z go z powodzeniem jako środek przeczyszczający, jednak znalazł on również szerokie zastosowanie w pielęgnacji naszych rzęs. Regularne stosowanie olejku rycynowego na rzęsy pomoże je wzmocnić, dzięki czemu przestaną nadmiernie wypadać. Dlaczego jeszcze warto stosować olejek rycynowy na rzęsy, jakie wykazuje właściwości pielęgnacyjne i w jaki sposób należy go aplikować?

Czym jest olejek rycynowy?

Olejek rycynowy pomimo swojej nazwy nie zawiera w swoim składzie rycyny, czyli silnie trującego białka pozyskiwanego z rośliny przypominającej swoim wyglądem mlecz, ponieważ tłoczy się go z nasion rącznika pospolitego. Wspomniana roślina rośnie głównie na obszarach Indii oraz Afryki, jednak można ją również znaleźć w wielu polskich ogrodach, gdyż swoim wyglądem pomaga go ozdobić. Z uwagi na fakt, iż olejek rycynowy to całkowicie naturalny produkt pochodzenia roślinnego, to można go bez obaw stosować podczas codziennej pielęgnacji rzęs. Koszt zakupu tego olejku jest stosunkowo niski, jednak wbrew obiegowej opinii nie wszystko, co tanie jest bezskuteczne. Idealnym przykładem jest właśnie olejek rycynowy, który wpływa niezwykle korzystnie zarówno na stan, jak i na wygląd naszych rzęs.

Właściwości olejku rycynowego

Jak zostało wspomniane powyżej, olejek rycynowy nie zawiera w swoim składzie rycyny, ponieważ w wyniku działania wysokiej temperatury ta toksyczna dla naszego zdrowia substancja ulega całkowitemu rozkładowi, dlatego też nie należy obawiać się jej trującego działania. Jeśli chodzi natomiast o faktyczny skład olejku rycynowego, to w około 83% zawiera on kwas rycynowy, a także cenne dla naszej urody nienasycone kwasy tłuszczowe, a w szczególności kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy oraz kwas stearynowy.

Olejek rycynowy na rzęsy

W wyniku starzenia się organizmu nasza skóra zaczyna zmieniać swój wygląd, jednak również istotne jest to, iż zarówno nasze włosy, jak i rzęsy zaczynają wypadać. Warto jednak wiedzieć o tym, iż nasze rzęsy wypadają również na skutek codziennego stosowania tuszu, który stanowi dla nich bardzo duże obciążenie. Nasze rzęsy podobnie zresztą, jak i włosy przechodzą zarówno fazę wzrostu, jak i wypadania, dlatego też ich niewielki ubytek to całkowicie naturalny proces. Niemniej jednak wiele pań zmaga się z problemem nadmiernie wypadających rzęs, z którym można sobie jednak w bardzo skuteczny sposób ,sięgając właśnie po olejek rycynowy. Z uwagi na swoje właściwości olejek rycynowy może wydłużyć fazę wzrostu rzęs, która zazwyczaj trwa od 2 do 3 tygodni. Dzięki temu stają się one grubsze, gęstsze oraz znacznie dłuższe, o czym oczywiście marzy niejedna kobieta.

Właściwości olejku rycynowego

Olejek rycynowy na rzęsy działa niezwykle pozytywnie, ponieważ wykazuje szereg cennych właściwości pielęgnacyjnych. W jaki jednak sposób oddziałuje on na nasze rzęsy? Wśród głównych właściwości olejku rycynowego można wymienić w szczególności:

  • zagęszczenie rzęs,
  • zahamowanie kruszenia się rzęs,
  • zapobieganie ich wypadaniu,
  • przyciemnienie rzęs

Warto również widzieć o tym, iż regularne stosowanie olejku rycynowego na rzęsy wspomaga ich wzrost, sprawia, iż stają się one grubsze i mocniejsze, pomaga nadać im blask, a także dogłębnie je zregenerować.

Efekty działania olejku rycynowego na rzęsy są niemal identyczne, jak ma to miejsce w przypadku bardzo drogich odżywek, jednak w odróżnieniu od nich jest znacznie tańszy. Z tego też względu nie warto przepłacać, stawiając na bardzo wartościowy produkt. Pierwsze efekty regularnego stosowania olejku rycynowego na rzęsy widoczne są już po około 7 dniach od rozpoczęcia kuracji, jednak aby były jak najlepsze, warto wspomniany produkt stosować przez co najmniej trzy miesiące.

Działanie olejku rycynowego na rzęsy

Olejek rycynowy wykazuje działanie zagęszczające, wydłużające oraz przyciemniające rzęsy. Sprawdza się on idealnie w przypadku niezbyt obfitych oraz dosyć jasnych włosków. Nie oznacza to oczywiście, iż posiadaczki ciemnych włosków nie zauważą efektów działania olejku rycynowego, jednak mogą być one znacznie mniejsze.

Jak stosować olejek rycynowy na rzęsy?

Efekty stosowania olejku rycynowego na rzęsy widoczne są dosyć szybko, jednak należy pamiętać o tym, aby produkt nakładać na rzęsy systematycznie w odpowiedniej ilości. Olejek można stosować zarówno rano, jak i wieczorem, jednak decydując się na zastosowanie olejku o poranku, nie należy nakładać na nie dodatkowo tuszu. W jaki jednak sposób należy aplikować olejek rycynowy na rzęsy? Najlepiej przy pomocy szczoteczki po zużytym tuszu (należy ją jednak bardzo dobrze oczyścić z pozostałości tuszu), jednak jeśli nie mamy akurat pod ręką takiej szczoteczki, można sięgnąć po wacik kosmetyczny. W takim przypadku należy pamiętać jednak o tym, aby nie nasączać go zbyt mocno, ponieważ może to spowodować dostanie się produktu do oka. Jeśli chodzi natomiast o nakładanie olejku rycynowego przy pomocy palca, to również nie jest to wskazane, gdyż zwiększa się wtedy prawdopodobieństwo dostania się produktu do narządu wzroku. Olejek rycynowy należy nakładać na rzęsy starannie i bardzo powoli a w sytuacji, gdy olejek jest zbyt gęsty, warto go wcześniej ogrzać w kąpieli wodnej.

Skutki uboczne stosowania olejku rycynowego na rzęsy

Pomimo tego, iż olejek rycynowy jest całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia, to jednak jego stosowanie może doprowadzić do pojawienia się niepożądanych reakcji. Dzieje się tak najczęściej w przypadku bardzo wrażliwej skóry, a także w sytuacji uczulenia na opisywany olejek. Jakich jednak skutków ubocznych stosowania olejku rycynowego można się spodziewać? Wśród tych pojawiających się najczęściej można wymienić w szczególności łzawienie oczu, podrażnienie spojówek oraz opuchniecie pojawiające się w okolicy oczu.

Olejek rycynowy na rzęsy: właściwości, działanie, stosowanie
5 (100%) 6 votes
Może ci się spodobać również

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.