Niesamowite właściwości oleju z krokosza barwierskiego

Niesamowite właściwości oleju z krokosza barwierskiego
5 (100%) 1 vote

Krokosz barwierski (Carthamus tinctorius) to roczna roślina z wieloma gałęziami i niewiele znanym zastosowaniem, z wyjątkiem jego oleju. Pochodzi z Bliskiego Wschodu oraz Indii. Na szczęście ten olej jest niezwykle cenny i ekstrahowany z nasion. W przeszłości nasiona krokosza były zazwyczaj stosowane do barwników, ale w ciągu ostatnich kilku tysięcy lat miały szerokie zastosowanie. Był ważną rośliną dla kultur pochodzących od Greków i Egipcjan

Niektóre korzyści zdrowotne oleju z krokosza barwierskiego obejmują jego zdolność do obniżania poziomu cholesterolu, zmniejszenia stężenia cukru we krwi, zmniejszenia masy ciała, poprawy zdrowia włosów, zwiększenia stanu zdrowia skóry. A także zmniejszenia objawów związanych z miesiączką, skurczów mięśni i poprawy systemu immunologicznego.

Istnieje około 60 krajów na całym świecie, które uprawiają tą roślinę, ale ogólna wydajność jest niewielka, tylko około 600 000 ton rocznie na całym świecie. W historii współczesnej olej roślinny wydobywany z nasion jest najcenniejszym elementem, w tym celu większość produkcji jest używana. Olej jest jednak dobrym zamiennikiem dla innych, mniej zdrowych olejów roślinnych, które są szeroko stosowane, więc rynek wciąż rośnie na całym świecie.

Rodzaje oleju z krokosza barwierskiego

Głównie istnieją dwa różne rodzaje tego oleju

Olej z krokosza o wysokiej zawartości oleju oleinowego
Olej z krokosza kwasu linolowego

Oba rodzaje są korzystne dla zdrowia, zwłaszcza dla włosów i skóry i mogą być używane, jako alternatywa dla tłuszczu zwierzęcego.

Korzyści zdrowotne oleju z krokosza barwierskiego

Olej z krokosza barwierskiego jest bezbarwny i jest szeroko stosowany w kosmetykach i jako olej do gotowania. Jego zawartość odżywcza jest podobna do oleju słonecznikowego. Olej ten pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Wzmacnia także system immunologiczny. Dokładniejsze są korzyści zdrowotne tego oleju, a nie bardziej tradycyjne oleje roślinne.

Poprawia zdrowie serca

Wykazano, że olej z krokosza ma bardzo dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega-6, co jest korzystnym rodzajem kwasu tłuszczowego, którego potrzebuje organizm. Jest inaczej znany, jako kwas linolowy. Kwas ten może pomóc organizmowi utrzymać zdrową równowagę cholesterolu w organizmie, co zmniejsza szanse rozwoju miażdżycy tętnic, a także innych stanów zdrowia, takich jak zawał serca i udar mózgu, które są często wynikiem tego stanu.

Olej z krokosza jest bogaty w mononasycony tłuszcz zdolny do ochrony przed chorobami serca. W przeciwieństwie do tłuszczów nasyconych, które są bardziej powiązane z niezdrowym poziomem cholesterolu, jednonienasycone tłuszcze pomagają zmniejszyć cholesterol LDL w krwiobiegu, co może powodować gromadzenie się płytek w tętnicach.

Zapobiega cukrzycy

Wykazano również, że kwas tłuszczowy omega-6 wpływa na poziom cukru we krwi, pomagając tym samym osobom, które cierpią z powodu cukrzycy, aby utrzymać poziom cukru we krwi. Może to zapobiegać rozwojowi cukrzycy.

Utrata wagi

Od dawna olej z krokosza znany jest, jako dobry wybór dla osób, które starają się schudnąć. Kwasy tłuszczowe omega-6, w tym olej z krokosza barwierskiego, pomaga organizmowi spalać tłuszcz, a nie przechowywać go. To sprawia, że olej ten jest bardzo cenny, ponieważ olej roślinny jest używany w tak wielu preparatach do gotowania i może być używany przez osoby cierpiące na otyłość, aby schudnąć bez konieczności wprowadzania zbyt wielu zmian w swojej diecie.

Pielęgnacja włosów

Olej z krokosza barwierskiego jest również bogaty w kwas oleinowy, co jest bardzo korzystne dla skóry głowy i włosów. Ta witamina zwiększa krążenie na skórze głowy, stymuluje wzrost i siłę włosów w mieszkach. Może również pomóc utrzymać włosy lśniące i odżywione, dlatego często jest stosowany w kosmetykach. Jednak robi to samo, jeśli jest spożywany, jako żywność.

Olej z krokosza barwierskiego może być stosowany do wzrostu włosów, ponieważ uniemożliwia znaczną utratę białek. Olej jest również bogatym źródłem witaminy E, który jest przeciwutleniaczem i czynnikiem nawilżającym. Witamina E znana, jako alfa-tokoferol pomaga utrzymać właściwość nawilżenia głowy i przeciwutleniacz zapobiega atakom na włosy przez wolne rodniki, które mogą pojawić się w wyniku stresu wewnętrznego lub promieniami UV.

Krokosz był używany do problemów takich jak łysienie i wypadanie włosów. Ten wszechstronny olej ma bardzo dużą ilość kwasu oleinowego, który jest lekki i ma zdolność łatwego przenikania do skóry.

Ochrona skóry

Wysoka zawartość kwasu linolowego w oleju z krokosza idealnie nadaje się do poprawy, jakości i wyglądu skóry. Kwas linolowy może łączyć się z łojem, aby odblokować pory i zmniejszyć zaskórniki, a także trądzik, który jest wynikiem gromadzenia się sebum pod skórą. Ponadto, kwas linolowy stymuluje regenerację nowych komórek skóry, które pomagają usunąć blizny i inne skazy z powierzchni skóry, co sprawia, że wygląda się młodziej i bardziej atrakcyjnie.

Zwalnia objawy zespół napięcia przedmiesiączkowego

Kobiety przechodzące miesiączki mogą odczuwać ból i dyskomfort. Kwas linolowy oleju z krokosza barwierskiego reguluje prostaglandynę w organizmie, co może powodować takie dramatyczne wahania hormonalne i objawy podczas miesiączki. Dlatego olej z krokosza może zmniejszyć nasilenie tych objawów i może również regulować cykle menstruacyjne, podobnie jak suplementy hormonalne, bez niebezpiecznych skutków ubocznych.

f-wira-olej-z-krokosza-barwierskiego-100ml Niesamowite właściwości oleju z krokosza barwierskiegoOlej z krokosza
Kliknij TUTAJ!

Pobudza system immunologiczny

Chociaż regulują one działanie prostaglandyn, olej z krokosza barwierskiego przyczynia się także do tworzenia kwasów tłuszczowych omega-6, które tworzą prostaglandyny. Są to substancje podobne do hormonów, które pomagają organizmowi normalnie funkcjonować, w tym proces układu odpornościowego, przez co organizm staje się bardziej chroniony.

Gdzie można nabyć olej z krokosza barwierskiego?

Olej z krokosza jest dostępny zarówno w formie płynnej, jak i w pigułkach. Można kupić olej zarówno w sklepach spożywczych, jak i w sklepach internetowych. Jest również sprzedawany w sklepach ze zdrową żywnością. W ciągu ostatnich kilku lat olej z krokosza zyskał reputację naturalnego oleju o niesamowitych wartościach leczniczych. Stąd olej ten stał się aktywnym składnikiem większości produktów kosmetycznych.