Mocznik w kosmetykach – zalety i zastosowanie

Mocznik w kosmetykach – zalety i zastosowanie
4.8 (96.36%) 11 votes

Wzór chemiczny mocznika sprawia, że jest on jednym z najlepszych przyjaciół suchej skóry, zwłaszcza gdy twoje problemy są poważne, tj. łuszcząca i odwodniona skóra. Kremy oraz balsamy utrzymujące wilgoć są ważnym składnikiem codziennej pielęgnacji. Sprawdź jakie działanie ma mocznik w kosmetykach i dlaczego warto z niego korzystać.

Czym jest mocznik

Istnieją 2 typy mocznika stosowane w kosmetykach pielęgnacyjnych. Pierwszy z nich ma za zadanie utrzymywać wilgoć, a drugi jest środkiem konserwującym. Całą uwagę poświęcimy pierwszemu z nich, tylko wspominając, że mocznik w postaci konserwantu (o innym wzorze chemicznym) jest uznawany za szkodliwy i cieszy się złą sławą. Mocznik jest powszechnie kojarzony z produktem ubocznym rozpadu moczu, na szczęście składnik stosowany w kosmetykach jest pochodzenia laboratoryjnego, a nie pozostałością z uryny zwierząt czy ludzi. Tworzy się go z amoniaku i dwutlenku węgla, zarówno w postaci ciekłej jak i stałej. Mocznik został uznany jako bezpieczny składnik kosmetyczny i wykorzystuje się go do produkcji wielu produktów o działaniu nawilżającym. Naturalny mocznik to produkt uboczny ssaków pochodzący z rozkładu białka i całkowicie wydalany z moczem.


Naturalny mocznik i jego działanie na skórę

Mocznik to środek o właściwościach higroskopijnych czyli pochłaniających wilgoć. To naturalny składnik tkanek skóry, obecny we wszystkich komórkach. Jego rola w warstwie rogowej naskórka (zewnętrzna warstwa skóry) polega na utrzymaniu prawidłowej równowagi wilgoci, co sprawia, że skóra jest miękka i elastyczna. Ma silne działanie nawilżające, dzięki czemu przynosi ulgę nawet ekstremalnie suchej skórze. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Kiedy poziom mocznika w skórze maleje, skóra staje się nieprzyjemna w dotyku, sucha i szorstka. W dłuższej perspektywie czasu może to doprowadzić do stanów chorobowych jak łuszczyca.

Właściwości i zastosowanie mocznika kosmetycznego

  • Higroskopijny

Mocznik łatwo wiąże wodę, dzięki czemu redukuje straty płynu z poziomu naskórka. Na poziomie komórkowym mocznik pomaga nawilżyć delikatną tkankę.

  • Regeneruje

Mocznik poprawia funkcjonowanie bariery skóry, która chroni nas przed czynnikami drażniącymi. Przyspiesza proces odnowy komórek skóry. Wzmacnia skórę i pomaga zachować jej zdrowie.4

  • Złuszcza

Mocznik to naturalny eksfoliant. Usuwa martwe komórki skóry i zwiększa podział komórkowy w naskórku. Dzięki temu naskórek lepiej zatrzymuje wodę i chroni przed wysuszeniem.

  • Łagodzi

Działanie łagodzące mocznika nie ogranicza się tylko do zniesienia objawów suchej skóry. Mocznik działa znieczulająco, ponieważ zmniejsza stan zapalny w skórze i przyspiesza jej gojenie. To świetny wybór dla osób o wrażliwej, skłonnej do alergii skórze. Jeśli masz skłonność do alergii wybierz apteczny krem z mocznikiem, np. Eucerin 5% do twarzy.

  • Leczy

Kolejna wspomniana właściwość wynika z połączenia kilku poprzedzających cech. Mocznik dobrze regeneruje i koi skórę, a ponadto przyspiesza proces gojenia ran. Krem z mocznikiem możesz stosować nawet na popękaną skórę pięt skłonną do infekcji.

  • Odżywia

Mocznik jest świetnym nośnikiem dla substancji aktywnych nakładanych na skórę. Zwiększa wydajność stosowanych kosmetyków i ułatwia ich wnikanie do naskórka. Dobrze uzupełnia się z kwasem mlekowym.

  • Nawilża

Mocznik to składnik wielu kremów nawilżających o naprawdę silnym działaniu, bez porównania lepszym niż zapychające pory gliceryna itp. Jest w tym tak skuteczny, bo odnawia szczelność skóry, a nie tylko ją imituje. Sucha skóra jest spowodowana zmniejszeniem ilości mocznika, dlatego mądrym wyborem jest go uzupełniać.

f-seni-care-10-urea-krem-100-ml Mocznik w kosmetykach - zalety i zastosowanie

Uniwersalny krem z mocznikiem Seni Care 10%
Kliknij i znajdź najniższe ceny!

Kiedy stosować mocznik

Leczenie skóry suchej, spierzchniętej i odwodnionej bywa bardzo frustrujące. Niewiele składników pomaga tak dobrze jak właśnie mocznik. Używaj go, gdy:

  • Skóra tak jak i ciało jest odwodniona
  • Masz mało zapasu tłuszczu, przez co skóra szybko wysycha
  • Zaniedbałaś pielęgnację lub dotychczas wybierane środki nie podziałały
  • Zależy ci na dobrym nawilżeniu okolic intymnych

Mocznik występuje w kosmetykach pod nazwą Urea, która nie powinna przywodzić nam na myśl naturalnej uryny. To produkt całkowicie syntetyczny, ale o cenionych w kosmetyce właściwościach. Mocznik w kosmetykach dla dzieci powinien być stosowany ostrożnie, w wartościach nie przekraczających kilku procent. Zaleceniem do stosowania mocznika u dzieci są choroby skóry jak atopowe zapalenie skóry, egzema, łuszczyca. Osoby dorosłe mogą stosować mocznik w stężeniu wyższym, nawet 30%, ale wtedy jego działanie będzie głębsze i zyska właściwości złuszczających. Mocznik w kosmetykach jest sprawdzonym sposobem na odzyskanie miękkiej, gładkiej skóry.

Komentarze
Więcej w Uroda, Zdrowie
Mgiełka do twarzy – działanie i właściwości

Zamknij