Mocznik w kosmetykach – działanie i polecane produkty

Mocznik w kosmetykach – działanie i polecane produkty
5 (100%) 11 votes

Mocznik to związek chemiczny nazywany – według międzynarodowego systemu oznaczeń INCI – ureą o wzorze chemicznym H2NCONH2. To również element Natural Moisturizing Factors, gdyż naturalnie występuje w organizmie ludzkim, a dokładniej w naskórku, gdzie jego zawartość osiąga wartość zaledwie 1% masy ogólnej. Wydawać by się mogło, że jest to wartość mająca niewielkie znaczenie w funkcjonowaniu i kondycji organu ludzkiego, jakim jest skóra. Jednak sam fakt bycia naturalnym czynnikiem nawilżającym skóry zobowiązuje do czynnego udziału mocznika w procesach odbudowy i właściwego zachowania naskórka.

Jeśli mowa o fizyczności wspomnianego związku to mocznik  jest ciałem stałym  o budowie krystalicznej występującym w postaci białego proszku. Jako naturalny składnik występujący w organizmie ludzkim powstaje jako produkt przemiany materii w wątrobie podczas cyklu ornitynowego a następnie wydalany jest z moczem oraz przez skórę wraz z potem. Jednak mocznik naturalny nie jest stosowany w kosmetyce ze względu na aspekty etyczne oraz trudności w ewentualnej preparacji składnika z reszty produktów przemiany materii. Mocznik w kosmetyce wykorzystywany jest dzięki swej zwiększonej przyswajalności przez tkanki naskórka. Tworzy mieszaninę jednorodną zarówno z wodą oraz z alkoholem poprzez zdolność rozpuszczania się w cieczach. Jednak jego drogocenną właściwością jest cecha zwana higroskopijnością, czyli zdolnością pochłaniania wody. Z tego względu mocznik stanowi ważny składnik wielu kosmetyków stosowanych do pielęgnacji ciała. Dodatkowym atutem jest brak zapachu oraz barwy, co zwiększa jego potencjał wykorzystania w branży kosmetycznej.

Jak wzrastało znaczenie mocznika w kosmetologii na przełomie lat?

W 1828 roku Friedrich Wohler – niemiecki chemik wyizolował mocznik z cyjanianu amonu. Jednak pierwszym zanotowanym epizodem wykorzystania mocznika w kosmetyce jest koniec pierwszej połowy dwudziestego wieku, a mianowicie rok 1943., kiedy to powstał pierwszy krem, w którego skład wchodził mocznik. Oczywiście był to krem nawilżający. Następnie zaczęto odrywać kolejne zbawienne działanie mocznika a dokładniej jego właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. Tamowanie kontaktu bakterii i grzybów z powłokami skórnymi uszczelnia barierę ochronną na ich powierzchni, co zapobiega stanom zapalnym, świądowi i pieczeniu. Znów wszystko sprowadziło się do nawilżających właściwości mocznika, gdyż skóra sucha, pozbawiona odpowiedniego nawodnienia posiada skłonność do  swędzenia, a następnie napinania się i pękania a co za tym idzie przerywania ciągłości powłok i możliwości powstania stanu zapalnego oraz dostania się drobnoustrojów do głębszych tkanek skórnych. Nie bez powodu nasze prababcie zalecały obkładanie opuchlizn i obrzęków np. po skręconej kostce kompresami z moczem. W niedalekiej przyszłości zaczęto produkować kremy, balsamy  – warto zaznaczyć, że nie na bazie – a z pewną, ściśle określoną zależną od potrzeb i wymagań, zawartością mocznika. Współcześnie kosmetolodzy opracowują zawierające w składzie mocznik receptury tzw. dermokosmetyków. Coraz częściej można otrzymać tego rodzaju produkty bez recepty w aptekach, ale również wzrasta ich dostępność poprzez wprowadzanie ich w oferty drogerii.


Jak zawartość mocznika wpływa na skórę?

Udział procentowy mocznika w kosmetykach ma zasadniczy wpływ na procesy regeneracji naskórka. Jego zawartość nie dosięgająca górnej granicy 10% w pełni spełnia funkcję nawilżającą. Niewielki wzrost stężenia ponad normę 10% powoduje rozmiękczenie skóry. Wraz ze wzrostem stężenia rozmiękczenie staje się nadmierne, czego efektem jest gwałtowne wzmożenie przepuszczalności skóry dla innych aktywnych substancji. Wzrost stężenia do 15% wzmaga rozkład włókien białkowych – fibryny. 20% stężenie mocznika to wartość stosowana przy leczeniu doraźnym, krótkoterminowym. Nie jest to stężenie zalecane do stosowania przez długi czas. Zwiększone stężenia stosuje się w stanach nagłych wymagających szybkiego zwalczenia np. egzemy i miejscowego rogowacenia mieszkowego. Przewaga właściwości złuszczających nad nawilżającymi następuje przy osiągnięciu niemal połowy składu chemicznego danego kosmetyku przez mocznik. 40% mocznika powoduje denaturację białek w procesie keratynolitycznym (keratyna – białko, liza – rozkład). Skóra łuszcząca się również wymaga nagłej interwencji i w tym celu stosuje się stężenia przekraczające 50%.

Wiązanie wody przez mocznik ogranicza ich dostępność dla drobnoustrojów, redukując obszar, na jakim szkodliwe drobnoustroje mogą się kolonizować.

Co oferuje rynek?

Nietoksyczność i hipoalergiczność mocznika a także jego bezwonność to kluczowe własności fizyczne mocznika, które są decyzyjne jeśli chodzi o zastosowanie go w produktach kosmetycznych.

Szerokie spektrum kosmetyków z mocznikiem zawiera w sobie między innymi:

przede wszystkim:

a także:

Producenci kosmetyków z mocznikiem mają na celu, aby skóra po ich zastosowaniu była jędrna, delikatna i miękka w dotyku, pozbawiona trądziku oraz obszarów przesuszonych. Jednak sam mocznik nie jest w stanie na stałe odbudować nawilżenia. Dlatego warto aby kosmetyki w składzie posiadały dodatkowo kwas mlekowy bądź jego sole, które stabilizują mocznik i zapobiegają jego przedwczesnej hydrolizie.

i-amaderm-krem-nawilzajacy-urea-5-krem-z-mocznikiem-50-ml-300x300 Mocznik w kosmetykach - działanie i polecane produkty

KUP TERAZ!

Mocznik to drogocenna substancja, dająca wiele korzyści skórze z problemami. Szczególnie mocno zaleca się zatem kupno kosmetyków z mocznikiem w sytuacjach:

    • Utraty elastyczności i nawilżenia skóry,
    • Cery suchej i wrażliwej,
    • Cery trądzikowej,
    • Suchych podeszw stóp, łokci,
    • Zapalenia okołomieszkowego.

Jego antyseptyczność i wciąż podkreślana hipoalergiczność sprawia, że syntetyczny mocznik często stawiany jest na równi z kosmetykami naturalnymi. Nie powoduje podrażnień, zaczerwienienia skóry ani jej przesuszania. Dlatego mocznik można traktować jako uniwersalny składnik. Jedynym przeciwwskazaniem do jego stosowania może być tylko uczulenie na pozostałe składniki danego, wybranego przez nas kosmetyku.

Komentarze
Więcej w Lifestyle, Uroda, Zdrowie
Tabletki poronne – przeciwwskazania i ryzyko stosowania

Zamknij