Kwas salicylowy – właściwości, kosmetyki, cena i zastosowanie

Jednym z najbardziej znanych i najczęściej używanych kwasów jest kwas salicylowy. Stosuje się go zarówno w medycynie jak i w kosmetyce, ponieważ ma liczne właściwości, w tym lecznicze działanie. Jest on najpopularniejszym składnikiem kosmetyków do cery trądzikowej, ponieważ jako kwas BHA świetnie sprawdza się w leczeniu bakteryjnych chorób skóry, ale też działa złuszczająco, a więc świetnie likwiduje przebarwienia. Co ciekawe jest też składnikiem aspiryny czy spirytusu salicylowego stosowanego jako środek dezynfekujący. Ta substancja ma naprawdę wiele różnych właściwości, ale nie u każdej osoby się sprawdzi. Niestety sporo ludzi jest uczulonych na kwas salicylowy. Co jeszcze warto wiedzieć o tym składniku?

Czym jest kwas salicylowy?

Kwas salicylowy (salicylid acid) to organiczny związek chemiczny. Należy on do grupy aromatycznych hydroksykwasów karboksylowych. Jest on składnikiem naturalnie występującym w roślinach. Po raz pierwszy otrzymano go z kory wierzby. W wyniku syntezy chemicznej, wynalezionej przez przypadek przez niemieckiego chemika Hermana Kolbego, z kory wierzby wytworzono kwas salicylowy. Kolbeg w 1859 roku próbowała znaleźć sposób taniej i chemicznej syntezy barwnika indygo. Jednak zamiast samego barwnika w kolorze granatowym otrzymał kwas salicylowy. Jego odkrycie uważa się za początek przemysłu farmaceutycznego, ponieważ kwas salicylowy, a właściwie kwas acetylosalicylowy, czyli aspiryna, był pierwszym produkowanym na skalę masową lekiem w wyniku syntezy chemicznej. Odkryta przez przypadek reakcja do dzisiaj nazywa się reakcją Kolbego na cześć tego uczonego.

Kwas salicylowy występuje w postaci białego, ale krystalicznego proszku albo bezbarwnych igiełek. Bardzo słabo rozpuszcza się w wodzie, a roztwór ma umiarkowanie kwaśny odczyn, za to bardzo dobrze rozpuszcza się w etanolu. W dużych ilościach działa drażniąco na oczy i skórę, a także może być toksyczny. W żadnym wypadku nie można też mieszać ze sobą kwasu salicylowego i kwasu acetylosalicylowego (aspiryny).

Ponieważ kwas salicylowy należy do beta-hydrokwasów, czyli BHA bardzo często używany jest w kosmetykach ze względu na działanie antybakteryjne, antygrzybiczne i przeciwzapalne. Wiele preparatów zawierających ten składnik opiera się na alkoholu etylowym lub tłuszczach.

Właściwości i lecznicze działanie

Kwas salicylowy zalicza się też do grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Jego lecznicze działanie to:

  • działanie przeciwgorączkowe,
  • działanie przeciwzapalne,
  • działanie przeciwbólowe.

W preparatach do stosowania zewnętrznie używany jest do odkażania. Mogą to być między innymi płyny, maści, żele czy plastry. Często występuje w połączeniu z innymi składnikami leczniczymi. Na przykład połączony z kwasem mlekowym może usuwać odciski. A w połączeniu z dipropionianem betametazonu używa się go do leczenia chorób skóry, które są wrażliwe na leczenie kortykosterydami. Natomiast w postaci leku Bedicort salic leczy atopowe zapalenie skóry, liszaj czy wypryskowe zapalenie skóry. Także przy leczeniu grzybicy paznokci zapisywany jest przez dermatologa kwas salicylowy w jakiejś postaci.

Najczęściej jednak stosuje się go w produkcji aspiryny (kwasu acetylosalicylowego), spirytusu salicylowego do odkażania czy środka keratolicznego w lekach na trądzik. Mieszaniną kwasu mlekowego 10% i kwasu salicylowego 90% wypala się brodawki w  gabinetach dermatologicznych. Mieszając kwas salicylowy z jonami żelaza uzyskuje się atrament sympatyczny.

Co ciekawe kwas salicylowy działa też jako naturalny regulator wzrostu oraz rozwoju roślin, ponieważ wpływa na proces fotosyntezy, pobieranie i transport jonów oraz transpirację. Między innymi bierze udział w przenoszeniu sygnałów, pośrednicząc tym samym w obronie przed patogenami. Odgrywa też istotną rolę w reakcji odpornościowej roślin, a nawet jest elementem nabytej odporności systemicznej. A zatem pomaga chronić roślinę przed różnymi zagrożeniami.

Kwas salicylowy czy kora z wierzby?

Mimo, że kwas salicylowy jest naturalnym produktem, to nasuwa się pytanie czy nie lepiej stosować po prostu korę z wierzby. Skoro kwas salicylowy wykazuje właściwości lecznicze to tym bardziej kora z wierzby białej, z której on powstaje. Z kory dawniej i obecnie wykonuje się okłady na podrażnioną, chorą skórę między innymi w łuszczycy czy na trądzik. Sama kora także ma działanie silnie dezynfekujące dzięki czemu nadaje się do leczenia chorób skóry.

Ale nie tylko. Sproszkowana kora z wierzby białej może zastąpić aspirynę. Jednakże naturalny wywar z kory może być stosowany przez osoby uczulone na kwas acetylosalicylowy. Ważne jest jednak, aby sprawdzić czy nie ma się uczulenia na samą wierzbę białą przed zastosowaniem jej jako leku. Stosowanie wywarów z kory wierzby jest bezpieczne dla dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży.

Krem z kwasem salicylowym
Kliknij i sprawdź ceny!

Zastosowanie kwasu salicylowego w kosmetyce

Dzięki działaniu antybakteryjnemu, przeciwgrzybiczemu i przeciwzapalnemu świetnie sprawdza się nie tylko w lekach na choroby skóry, ale też stosowany w kosmetyce. Kwas salicylowy dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, a więc przenika przez sebum powstałe na skórze i wnika w jej głąb. Przez to działa bardzo dobrze oczyszczająco, ponieważ usuwa nadmiar tłuszczu i zanieczyszczeń z tzw. porów skóry (mieszków włosowo-łojowych). Dlatego też świetnie oczyszcza skórę z zaskórników, oczyszcza i zwęża widoczne pory, a nawet wspomaga leczenie zapalenia mieszków włosowych.

Kwas salicylowy sprawdza się nie tylko w oczyszczaniu skóry twarzy, ale i skóry głowy, ponieważ zapobiega przetłuszczaniu się skóry głowy i włosów oraz łupieżowi, który często ma podłoże grzybicze lub bakteryjne. W dużym stężeniu, powyżej 20% działa on silnie złuszczająco co znajduje swoje zastosowanie w preparatach to pielęgnacji stóp, zwłaszcza pięt.

Najczęściej kwas salicylowy wymienia się w kontekście kosmetyków na trądzik. Zapobiega on nawarstwianiu się martwych komórek naskórka, co z kolei zapobiega zatykaniu się ujść mieszków włosowych. Dzięki temu nie powstają nowe zaskórniki czy pryszcze. Dzięki działaniu antybakteryjnemu i przeciwzapalnemu zapobiega też powstawaniu ropnych krost lub skutecznie je leczy. Ponadto kwas ten ma właściwości regenerujące i stymuluje odnowę naskórka. Przez działanie złuszczające redukuje nie tylko przebarwienia, ale też widoczność blizn. Zwykle stężenie kwasu w kosmetyce jest niskie i nie powoduje podrażnień skóry, ale zdarzają się przypadki alergii na ten składnik, które objawiają się między innymi silnym zaczerwienieniem w miejscach jego użycia.

Stosowanie kosmetyków z kwasem salicylowym prowadzi do ogólnej poprawy stanu cery. Może to być:

  • poprawa kolorytu,
  • poprawa struktury skóry,
  • zmniejszenie widoczności blizn i przebarwień potrądzikowych,
  • odblokowanie i zmniejszenie porów,
  • poprawa elastyczności skóry.

Kosmetyki z kwasem salicylowym można kupić w drogerii, aptece, zrobić samemu w domu czy też dostać leki z przepisu lekarza dermatologa. Aczkolwiek niektóre leki są wydawane bez recepty i farmaceuta może polecić taki środek. Jednak w wypadku uporczywych problemów skórnych jak trądzik najlepiej jest skonsultować się z dermatologiem.

Kosmetyki z kwasem salicylowym

Szczególnie w kosmetykach oczyszczających i do pielęgnacji cery trądzikowej można znaleźć w składzie kwas salicylowy. Występuje on też w szamponach przeciwłupieżowych oraz tych mających zmniejszyć przetłuszczanie się włosów. W gabinetach kosmetycznych można poddać się też peelingowi chemicznemu opartemu o kwas salicylowy o wysokim stężeniu. Jednak można też przygotować sobie domowy tonik czy maseczkę z aspiryny, aby oczyszczać cerę z niedoskonałości.

Kosmetyki z kwasem salicylowym nie są drogie. Już za kilkanaście złotych można kupić żele do mycia, toniki czy kremy. Są to zarówno produkty polskie, jak i za graniczne. Warto jednak sprawdzić stężenie kwasu w takim produkcie przed jego zakupem, aby mieć pewność, że zadziała oczyszczająco lub złuszczająco w zależności od tego na jakim efekcie nam zależy. W wypadku dermokosmetyków z przepisu lekarza trzeba ściśle trzymać się dawkowania i metody aplikacji. Ważne jest, aby stosując kwas salicylowy chronić skórę przed słońcem na przykład używając kremów z filtrem UV.

 

Kwas salicylowy – właściwości, kosmetyki, cena i zastosowanie
4.7 (93.33%) 6 votes
Może ci się spodobać również

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.