Dlaczego warto stosować olejek rycynowy na brwi? Poznaj jego właściwości!

Olejek rycynowy jest wytłaczany z nasion rącznika pospolitego, łacińska nazwa to Ricinus communis. Naturalnie występuje w Afryce oraz Indiach. Olejek rycynowy jest znany od wieków ze względu na swoje lecznicze właściwości m.in. przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Olej rycynowy może być stosowany na wiele rozmaitych sposobów w pielęgnacji włosów oraz skóry. Również jest bardzo popularnym składnikiem stosowanym w wszelakich substancjach: w kosmetykach, mydłach, a nawet w tkaninach.

 Jednym z jego unikalnych możliwości jest stosowanie olejku rycynowego na brwi, co zapewni im naturalny i zdrowszy wygląd. Temat modnych brwi wśród kobiet jest bardzo szeroki i równie szybko zmienny. Jest to moda, która może zmienić się z dnia na dzień. Kobiety przechodzą metamorfozy z grubych, szerokich brwi poprzez krótko przycięte i równo wystylizowane. Poprzez ciągłe zmiany brwi są narażone i ich struktura staje się słabsza. Potrzebują więcej czasu na regenerację, a nie zawsze czas się znajdzie.

Dlaczego warto stosować olejek rycynowy na brwi?

 Badania potwierdziły, że właściwości olejku rycynowego mają zbawienne efekty dla pielęgnacji włosów oraz skóry. Bogactwo kwasów tłuszczowych jakie znajdują się w substancji sprawiają, że jest to składnik, który ma ogromny potencjał do naturalnego stymulowania włosów. Stosowanie substancji na brwi oprócz ogólnej poprawie naturalnego wyglądu zapobiega utracie poszczególnych włosków oraz wspomaga wzrost nowych włosów w brwiach.

 Olejek rycynowy jest prekursorem w naturalnych metodach pielęgnacji brwi, rzęs etc. Poprzez regularne stosowanie każdy może mieć piękniejsze brwi, które wyglądają zdecydowanie bardziej naturalnie i przede wszystkim zdrowo.  Olejek rycynowy posiada ogrom zalet i zastosowań, zarówno w celach medycznych oraz terapeutycznych.

Jak stosować olejek rycynowy na brwi?

 Wiadomo, że olejek rycynowy może być stosowany jako naturalna substancja, które ma na celu przyśpieszyć porost włosków. Stosowany w pielęgnacji brwi naturalnie może przyśpieszyć wzrost włosów w miejscach, gdzie były depilowane. Oto przedstawione kroki jak zabrać się do procedury:

  • Należy przygotować dobrej jakości olejek rycynowy, patyczek – może być do czyszczenia uszu i szczoteczkę do zębów,
  • Powinno się oczyścić skórę twarzy letnią wodą. Należy dokładnie oczyścić brwi z makijażu i innych środków kosmetycznych.
  • Zanurzamy patyczek lub szpatułkę w olejku rycynowym, następnie delikatnie i dokładnie rozsmarowujemy go na brwiach,
  • Przy pomocy szczoteczki do zębów delikatnie pokrywamy całą powierzchnię brwi.
  • Drugą końcówką patyczka, która jest sucha zbieramy nadmiar olejku z brwi.
  • Można stosować odrobinę gliceryny by wzmocnić działania olejku rycynowego.
  • Po wykonaniu całego zabiegu zostawiamy substancje na brwiach na calutką noc.
  • Gdy się przebudzimy należy dokładnie umyć twarz oraz brwi letnią wodą.
  • Powtarzamy cały proces pielęgnacji do czasu uzyskania oczekiwanych rezultatów.

 Pogrubienie brwi i olej rycynowy to powinno być jedno hasło. Olejek wspomaga porost włosów i dzięki temu wzmacnia właśnie brwi oraz rzęsy. Nietypowy skład olejku rycynowego chroni brwi przed łamaniem się.

 Olejek rycynowy również skutecznie przyciemnia włoski. Jego właściwości nawilżającego połączone z substancjami odżywczymi pomagają zatrzymywać wilgoć w obrębie włosów. Poprzez ten zabieg włosy stają się ciemniejsze. Procedura wykonania samodzielnego zabiegu nie jest skomplikowana i każdy sam w domowym zaciszu jest w stanie wykonać kilka prostych czynności:

Wskazówki użycia:

  • Należy nabrać odrobinę oleju rycynowego, podobna ilość jaką stosujemy pastę do zębów.
  • Musimy wymieszać olejek z odżywką bez spłukiwania bądź z pianką do włosów – mieszamy by wszystkie składniki połączyły się i utworzyły jednolitą substancję.
  • Przed każdym stosowaniem należy równomiernie rozprowadzić substancję po całej powierzchni włosów.

Zawarta w olejku rycynowym witamina E sprawdza się doskonale w leczeniu rozdwajających się paznokci oraz obdartych skórek. Należy wmasować odrobinę olejku przez okres trzech miesięcy i obserwować.

Czarny olej rycynowy typu jamajskiego

T en rodzaj oleju rycynowego jest na świecie szczególnie wysoko ceniony przez kobiety. Uznaje się go za najczystszą formę i najwyższej jakości odmianę tego wyjątkowego produktu naturalnego. Jest on szczególnie bogaty w fitochemikalia i kwasy tłuszczowe, dzięki czemu wykazuje skuteczne działanie w pielęgnacji zarówno włosów, jak i leczeniu problemów dermatologicznych. Ta forma olejku rycynowego jest z natury nieczyszczony, dlatego wykazuje zdolność do przekazania niemal wszystkich dostępnych składników odżywczych. Czarny olejek rycynowy uznawany jest również za najlepszy spośród wszystkich olejów do pielęgnacji brwi.

 Rozmaite odmiany naturalnej substancji – Czarny olejek rycynowy

  Korzystanie z czarnego oleju rycynowego na brwi jest wysoce zalecane dla osób posiadających wyjątkowo delikatny oraz rzadki zarost lub tych, którzy wykonali wcześniej zabieg depilacji. Warto przy tym zauważyć, że spory odsetek kobiet znajduje się w pułapce depilacji brwi, która prowadzi do ich zmniejszonego wzrostu  oraz do osłabienia. Po dłuższym czasie może to powodować nieco kłopotliwe sytuacje, które najczęściej maskowane są za pomocą kredek i henny lub innych kosmetyków, które nie wpływają dobrze na porost brwi. Jeżeli zatem wierzyć tradycyjnym i naturalnym metodom olej rycynowy można wykorzystać do efektywnego wzrostu brwi.

 Olejek rycynowy jest łatwo dostępną substancją. Przez wielu ludzi olej rycynowy jest bardzo doceniany, natomiast jest też druga grupa, która nie ma pojęcia o zbawczych właściwościach tej substancji. Właściwości olejku rycynowego i jego sposoby zastosowania są bardzo obszerne. Ta naturalna substancja znajduje rozwiązanie w wielu aspektach pielęgnacji skóry, włosów. Działa antybakteryjnie i przyczynia się do usuwania blizn. Jest również doskonałym naturalnym środkiem na rozstępy.  Jest świetnym produktem nawilżającym, pomaga w usuwaniu trądziku, zmarszczek oraz linie mimiczne.

Dlaczego warto stosować olejek rycynowy na brwi? Poznaj jego właściwości!
5 (100%) 3 votes
Może ci się spodobać również

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.