Parafina – właściwości kosmetyczne

Często robiąc zakupy zdarza nam się sprawdzać skład produktów na etykiecie. Jest to bardzo ważna kwestia, gdyż nikt nie lubi kupować kota w worku. Zwłaszcza, że to co zazwyczaj kupujemy następnie wchodzi w kontakt z naszym organizmem. Niezależnie czy używamy tego zewnętrznie lub wewnętrznie. Szukamy czegoś co będzie odpowiadało nam pod względem cenowym. W tym artykule pod kontrolę wzięliśmy składnik, którym jest parafina. Jak udało się nam zaobserwować znalazła ona swoje zastosowanie w kosmetyce. Czym wzbudziła szczególne kontrowersje. Poniżej dowiemy co sprawiło, że występowanie tego elementu budzi strach w konsumentkach.

Spotkamy ją zazwyczaj w produktach, których cena jest niska, gdyż sama parafina jest tania. Z tego powodu cieszy się ona dużą popularnością wśród marek zajmujących się produkcją kosmetyków. Stanowi tańszy zamiennik dla substancji spełniających podobną rolę w przemyśle kosmetycznym. Parafina jest bezbarwną i oleistą mieszaniną ciekłych alkanów. Nazywana jest również olejem mineralnym. Otrzymuje się ją w trakcie destylacji ropy naftowej. Substancja ta nie posiada, ani smaku, ani zapachu. Oprócz branży kosmetycznej znalazła zastosowanie również w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym.

Zastosowanie parafiny w kosmetyce

Właściwości parafiny znane były już naszym babciom. Jej zastosowanie ma długą tradycję. Dawniej używano jej, jako bazy przy produkcji różnych środków farmaceutycznych, czyli maści oraz leków stosowanych bezpośrednio na skórę. Była także stosowana doustnie jako olej parafinowy, który pomagał przy dolegliwościach trawiennych. Miało to miejsce przy uprzednim jej zbadaniu. Wśród konsumentów ostatnio rozszalała się burza odnośnie negatywnego oddziaływania na nasz organizm w przeciwieństwie do innych droższych produktów komplementarnych. Niestety nie dajmy wrobić się plotkom. Parafina jest substancją bardzo dokładnie przebadaną pod wieloma kątami przydatności i szkodliwości. Gdyby rzeczywiście miała negatywny wpływ to z pewnością nie stosowały by jej nasze babcie. Już od dawna znano właściwości zmiękczające i wygładzające skórę. Parafina na powierzchni skóry tworzy warstwę ochronną, która chroni ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi oraz utratą wilgoci. Dodatkowo wzmacnia i uszczelnia barierę lipidową naskórka. Składnik ten znajdziemy w: kremach, mleczkach, balsamach i dermo-kosmetykach ochronnych. Co raz częściej wykorzystuje się ją w kosmetykach dla niemowląt w celu pielęgnacji delikatnej skóry i zapobieganiu jej przesuszeniu. Jest idealnym rozwiązaniem zwłaszcza zimą, gdy nasza skóra jest wystawiona na kontakt z mrozem i wiatrem. Stanowi produkt, który możemy stosować zapobiegawczo do codziennego użytku, ale także, gdy nasza skóra jest przesuszona, podrażniona i uszkodzona. Dodatkowo warto wiedzieć, że stanowi ona składnik kosmetyków aptecznych stosowanych przy Atopowym Zapaleniu Skóry. Posiada ona wysoki poziom bezpieczeństwa, gdyż działa wyłącznie na powierzchni skóry nie wnikając do organizmu. Z tego względu nie wywołuje podrażnień i nie ma odczynów alergicznych.

Stosując kosmetyki do włosów z zawartością parafiny trzeba uważać. Pamiętajmy, aby nie używać produktów z tym składnikiem do włosów, które mają skłonności do łupieżu oraz do nadmiernego przetłuszczania się. Parafina pobudza działanie kanalików łojowych. Z kolei na osoby o suchej skórze głowy działa ochronnie.

Wady i zalety parafiny

Jeśli chodzi o zastosowanie parafiny posiada ona zarówno swoich przeciwników jak również zwolenników. Oto kilka powodów będących przeciw i za używaniem kosmetyków zawierających parafinę:

  • Przeciw: powoduje powstanie zaskórników, gdyż na powierzchni skóry tworzy nieprzepuszczalną warstwę okluzyjną. Mając cerę normalną nie potrzebujemy takiego natłuszczenia jak w przypadku suchej. I wówczas stosowanie nieodpowiednich kosmetyków spowodujemy zahamowanie wymiany gazowej i wytworzenie środowiska dla rozwoju bakterii. Dodatkowo zapychamy ujścia gruczołów łojowych, a to wywołuje zaskórniki i stany zapalne. Nie poleca się stosowania parafiny przy cerze tłustej, skłonnej do trądziku oraz mieszanej. U takich osób stwierdza się nadmierne wydzielanie sebum. W efekcie nasza skóra będzie niepotrzebnie błyszczała.
  • Za: oczywiście nie zaprzeczamy, że parafina może spowodować infekcje bakteryjne skóry tłustej, ale to tylko i wyłącznie przy nieumiejętnym jej stosowaniu. Osoby borykające się z cerą tłustą powinny zrezygnować z zakupu kremów z jej zawartością. Z praktyki wiadomo, że parafina zazwyczaj znajduje się w kremach tłustych przeznaczonych do skóry bardzo suchej.
  • Przeciw: istnieją poglądy, że parafina przyspiesza proces starzenia się skóry, gdyż szczelna warstwa okluzyjna nie pozwala na swobodne jej oddychanie, tym samym nasze komórki nie mają wystarczającej ilości tlenu.
  • Za: nasza skóra potrzebuje ochrony zwłaszcza zimą. Nie powinniśmy narażać jej na bezpośrednie działanie czynników zewnętrznych , takich jak wiatr, promieniowanie słoneczne, kurz czy mróz. Oczywiście ważne jest oddychanie skóry, ale we wszystkim najważniejszy jest umiar. Zwłaszcza zimą poleca się przed wyjściem na świeże powietrze nałożenie niewielkiej warstwy kremu tłustego na twarz czy dłonie.
  • Przeciw: parafina kumuluje się w w organizmie.
  • Za: jest to tylko osąd, gdyż tak naprawdę swoje działanie skupia tylko na powierzchni naskórka. Pamiętajmy, że nie przenika w głąb skóry właściwej. Jeżeli zostanie przypadkiem połknięta to nie jest wchłaniana z przewodu pokarmowego, z tego też względu nie może odkładać się w różnych częściach ciała.

Ostatnie spekulacje, że parafina to szkodliwy składnik kosmetyków są prawdziwe jak stwierdzenie, iż każda z substancji występująca w kremach jest niekorzystna dla zdrowia. Wszystko trzeba stosować z umiarem i znać możliwości swojej skóry. Warto pamiętać, że znakomicie sprawdza się w bardzo niskich temperaturach. Powinny sięgać po nią osoby mające problemy ze skórą przesuszoną, atopową i zniszczoną. Dlatego zimą to jeden z najbezpieczniejszych środków przeciwko mrozowi. W zimie większość z nas stosuje różnego rodzaju kremy do rąk, gdyż wówczas skóra jest sucha i wrażliwa. Powinniśmy unikać preparatów, które w swoim składzie zawierają wodę, gdyż będą one chłodzić skórę.

Parafina – właściwości kosmetyczne
4.4 (88.93%) 56 votes
Może ci się spodobać również

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.