Gliceryna kosmetyczna – właściwości, zastosowanie

66
Gliceryna kosmetyczna – właściwości, zastosowanie
5 (100%) 6 votes

Skład kosmetyków jest bardzo zróżnicowany. Przede wszystkim zależy od tego jakie ma być zastosowanie danego kosmetyku. Podział kosmetyków oscyluje wokół cery do jakiej ma być stosowany. Podstawowe i najczęściej używane to takie, których skład dostosowany jest do cery normalnej. Nie zawsze jednak mamy to szczęście, aby nie zmagać się z problemami skórnymi. Nie rzadko kobiety zmagają się z cerą naczynkową, trądzikową, czy tłustą. Każdy z tych przypadków stanowi nie lada wyzwanie, gdyż często dobranie odpowiedniego specyfiku nie należy do najłatwiejszych. Osoby zmagające się z cerą delikatną również muszą szczególnie uważać, ponieważ źle dobrany kosmetyk wywołuje podrażnienia a często nawet alergie co może stanowić bazę do powstania poważniejszego problemu. Popularnymi kosmetykami są również te, których działanie polega na nawilżaniu. Sucha skóra wymaga odpowiedniej pielęgnacji, aby mogła cieszyć się zdrową kondycją. W tym celu stosuje się kosmetyki zawierające duże ilości substancji o działaniu dogłębnie nawilżającym, odżywczym, które wnikają w głąb naskórka i utrzymują się przez dłuższy czas. Wśród wielu substancji wykazujących tego typu właściwości gliceryna jest substancją. która aktualnie stanowi bazę większości preparatów.

Czym jest gliceryna?

Gliceryna jest organicznym związkiem alkoholu trójwodorotlenowego. W sferze kosmetycznej i chemicznej znany jest również pod nazwą glicerol. Sama w sobie substancja nie posiada barwy ani zapachu. Na pierwszy rzut oka jest łudząco podobna do wody, jednakże różnicę stanowi konsystencja, gdyż gliceryna jest dużo gęstsza. Sposób w jaki gliceryna jest pozyskiwana sytuuje ją wśród produktów naturalnych lub syntetycznych. Naturalna gliceryna uzyskiwana jest z tłuszczów pochodzenia roślinnego, najczęściej w grę wchodzi olej palmowy i kokosowy. W przypadku gliceryny syntetycznej uzyskuje się ją z propylenu, który to jest wytwarzany z benzyny. Mimo pozornej szkodliwości syntetycznej gliceryny, nie ma ona złego wpływu na organizm. Ten rodzaj gliceryny spotykany jest w produktach bardzo często. Kosmetyki mogą zawierać również glicerynę pochodzenia zwierzęcego, gdyż taki sposób pozyskania również jest możliwy. Producenci z uwagi na przymus umieszczania składu produktów są zobowiązani do pozostawienia takiej informacji. Gliceryna umieszczona w składzie najczęściej opisana będzie jako Glycerin. Z powodu braku konieczności informowania o tym skąd gliceryna p[pochodzi osoby trzymające restrykcyjną dietę wegańską powinny szukać oznaczeń Glycerin vegetal. W tym przypadku będą mieć pewność, że substancja została pozyskana z produktów roślinnych,  a nie zwierzęcych.


Gliceryna w kosmetyce

Gliceryna jest produktem szczególnie często używanym w kosmetyce. Z uwagi na swoje właściwości stanowi bazę dla wielu produktów. Przede wszystkim wyróżnia się właściwościami higroskopijnymi, to znaczy , że zatrzymuje wilgoć przez co stanowi produkt intensywnie nawilżający. Z tego też powodu gliceryna jest substancją wiodącą wszystkich balsamów nawilżających. Produkt ten jest lubiany nie tylko ze względu na właściwości, ale też z uwagi na niską cenę co przy produkcjach na skalę masową ma dość duże znaczenie. Dodatkowo gliceryna ma silne działanie łagodzące w przypadku intensywnie wysuszonego naskórka. Wygładza oraz sprzyja poprawie elastyczności przez co delikatnie wzmacnia ujędrnienie skóry. Efekt nawilżenia produktami glicerynowymi utrzymuje się bardzo długo, a  wszystko to za sprawą zdolności jakie substancja posiada. Mianowicie potrafi przenikać w głąb skóry przez co wnikając w przestrzenie międzykomórkowe utrzymuje długotrwały efekt pozbawiony suchości. Gliceryna w kosmetyce znalazła zastosowanie także jako substancja poprawiająca konsystencję kosmetyku. Za jej sprawą dochodzi do trwałego połączenia substancji wodnych i tłuszczowych, które w normalnych warunkach ulegają rozwarstwieniu. Gliceryna jest także produktem nieocenionym w przypadku chęci poprawy kondycji włosów. Stanowiąc składnik szamponów, odżywek czy masek wpływa na ujędrnienie i nawilżenie włosów, chroni przez niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, co jest szczególnie ważne zimą. Odpowiednie nawilżenie wpływa także na strukturę włosów skutecznie je wzmacniając przy czym zapobiegając ich łamaniu.

Gliceryna płyn 30g

Kliknij i sprawdź cenę

Stosowanie gliceryny w domowych warunkach – zasady stosowania

Gliceryna jest substancją szeroko dostępną. Można ją kupić niemal w każdej aptece, a cena waha się od 3 do 6 zł za 50 ml. Taka objętość jest jednak całkowicie wystarczająca dla spełnienia osobistych potrzeb. Stosowanie gliceryny w domowych warunkach może obejmować zabiegi na włosy oraz twarz. W celu wzmocnienia włosów kilka kropel gliceryny należy dodać do odżywki, której używamy po myciu. Zabieg z zastosowaniem odżywki z dodatkiem gliceryny, należy powtarzać zawsze, kiedy poczujemy, że nasze włosy tracą blask i nawilżenie. W celu poprawy nawilżenia skóry kilka kropel substancji można dodać do małego kubeczka jogurtu naturalnego i w ten sposób przygotowaną maskę nałożyć na twarz po czym po upływie 15 minut zmyć wilgotnym wacikiem. Gliceryna jest w pełni bezpieczną substancją, w której nie dopatrzono się szkodliwego działania na organizm. Oczywiście jak w każdym przypadku możliwe są alergie, jednak przypadki te należą do rzadkości. Aby gliceryna miała na skórę dobry wpływ należy zwracać uwagę na jej stężenie, gdyż dla prawidłowego działania stężenie w kosmetyku nie powinno przekraczać 15%. Stężenie przekraczające powyższą wartość doprowadzi do całkowicie odwrotnego efektu od zamierzonego. Mianowicie nastąpi blokada skóry, przez co nie będzie możliwe wchłanianie wilgoci z otoczenia, a w rezultacie będzie mieć miejsce wysuszanie skóry.

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Komentarze